“Kennisdeling door transparantie”
Praktijk cases over rekensoftware en de structural engineering markt. Onderwerpen waar u graag over leest.
GMB is een familiebedrijf wat zich kenmerkt door verbondenheid en samenwerking en zijn actief voor Rijkswaterstaat, Waterschappen, Gemeenten, Drinkwaterbedrijven en industrie.
De specialismen van GMB zijn ondergebracht in zes clusters, GMB Services, GMB Rioleringstechnieken, GMB BioEnergie, GMB Waterkwaliteit & installaties, GMB Waterveiligheid & constructies en GMB Haven & industrie.
Voor een volledig overzicht, ga naar de website van GMB
Alle clusters worden ondersteund door eigen specialisten. Voor het ontwerpen en realiseren van (civiele) constructies maken wordt al meer dan 20 jaar gebruik van onder andere Technosoft Rekenprogramma’s; 1D, 2D en AxisVM. Daarnaast maken wij ook gebruik van de Technosoft tekenapplicaties en de geotechnische software.
Gemaal Emilia is een D&C contract met Waterschap Brabantse Delta. Op basis van een PVE, een basisontwerp van OG, met ondersteuning van een architect, is het gehele gemaal volledig uitgewerkt door GMB. Het ontwerp is van start tot oplevering door GMB getekend in Autocad. Omdat het om een bijzondere vorm van bovenbouw gaat is dit deel ook uitgewerkt in Autocad 3D.
De bijbehorende ontwerpberekeningen zijn eveneens in eigen beheer gerealiseerd. Hiervoor is gebruik gemaakt van AxisVM. Met behulp van DXF exporten uit Autocad is het model opgezet. Het gemaal is volledig in AxisVM gezet en hiermee is de DO berekening gemaakt. Na goedkeuring van het DO door de opdrachtgever zijn de tekeningen en berekeningen nog wat ‘bijgeschaafd’. Hierna zijn de tekeningen en berekeningen digitaal verstrekt aan een ingenieursbureau (in dit geval Bartels). Zij hebben het AxisVM model ingelezen in hun eigen EEM pakket om vervolgens alle UO berekeningen op te stellen. Met het aanleveren van het rekenmodel heeft dit geresulteerd in een snelle uitwerking van DO-fase naar UO-fase.
Het rekenmodel is gebruikt voor het opstellen van de gewichtsberekening, toetsingen opdrijven constructie (wel of niet toepassen van trekelementen), fundatiebelastingen bepalen, bepaling snedekrachten in verschillende beton doorsneden. De globale bepaling van de wapeningshoeveelheden is gedaan met TS Construct.
Last but not least, het verwerken van ontwerpwijzigingen in het model zodat aan het einde van de DO fase er een goed rekenmodel is met alle aanwezige belastingen, belastingfactoren en belastingcombinaties.
Daarnaast is met het AxisVM model de calculatie voorzien van beton hoeveelheden per bouwdeel en hoeveelheden wapening per doorsnede. Voor de opdrachtgever hebben wij het AxisVM model ook gebruikt om impressies van de constructie te laten zien om zo onze opdrachtgever mee te nemen in het totale ontwerp.
Een groot voordeel van een EEM model is dat na elke wijziging dit in de totale constructie inzichtelijk wordt. Eventuele aanpassingen worden hiermee snel inzichtelijk.
Ik ben uiterst tevreden over AxisVM. De lay-out van het programma is overzichtelijk en logisch van opbouw. Het programma maakt gebruik van meerdere rekenprocessoren wat een korte rekentijd vergt, ook als het om complexe constructiemodellen gaat.
Het pakket biedt nog veel meer mogelijkheden die ik tot op heden nog niet gebruik of niet nodig heb.
Om makkelijk en snel een (civiele) constructie te ontwerpen is AxisVM een goed stuk gereedschap voor de ontwerper!
Inmiddels werk ik al meer dan 25 jaar met verschillende Technosoft rekenprogramma’s. Bij mijn vorige werkgever (Ingenieursbureau Boorsma) ben ik in ‘opgegroeid’ met Technosoft. Bij GMB heb ik deze programma’s ook geïntroduceerd omdat ik al goede ervaringen had met de programma’s, de korte lijnen en goede bereikbaarheid van de helpdesk.